Viscri

Sambata, 23 iulie, cursantii ICR au fost in excursie in satul Viscri. Pe drumul spre Viscri, s-au oprit intr-un alt sat, Prejmer, in a carei cetatea saseasca se gaseste cea mai mare biserica fortificata din Romania. La Viscri, au vizitat o alta biserica fortificata, si ghida turistica – o adevarata Sasoaica – le-a povestit despre istoria si prezentul satului. In satul acesta de 1100 locuitori, nu au ramas decat 15 Sasi.

Cursantii au urcat in turnul bisericii, de unde au putut sa priveasca peisajele minunate din Tara Barsei. Apoi, au vizitat muzeul satului, care are o colectie bogata de obiecte de patrimoniu etnografic. Pe o straduta au gasit o multime de tarabe, unde au cumparat niste ciorapi de lana, produsi dupa metodele traditionale. Si-au facut multe poze cu casele frumoase din sat, multe dintre care au fost renovate acum putin timp, si care le-au placut cursantilor.

Excursia s-a terminat la Crit, unde cursantii au mancat o masa foarte gustoasa la Casa de Zorele. Este vorba de o pensiune cu camere si mancare in stilul traditional ardelenesc, care le va placea tuturor. Niciodata doua ori fara a treia – au vizitat biserica fortificata din Crit. Ghidul lor – o doamna de 90 de ani, dar inca tanara in suflet – le-a povestit despre trecutul locului, care, spre deosebire de cea din Viscri, care beneficiaza de ajutor din Germania, se afla intr-o stare nu tocmai multumitoare, din cauza lipsei de mijloace financiare pentru renovare.

Excursia a fost foarte placuta, dar si intr-un anumit fel trist, pentru ca ne arata trecutul multietnic al Ardealului, care nu mai exista in aceeasi masura.

Unul dintre redactorii nostri n-a putut sa vada locurile acestea cu noi, pentru ca era la Cluj, unde cladirile si spiritul cosmopolit al Ardealului sunt bine pastrate, si unde gasesti si urmele unui trecut bogat, si multe restaurante si baruri unde poti sa iei o bere cu prietenii tai, sau sa-ti faci cunostinte noi. Pentru cei dintre voi care prefera orasele mare, este o destinatie minunata pentru un weekend sau mai mult. Sa traiasca Kreutzer!

Outi Hassi, Jane Keates, Francois Devynck, Daniel Alexander

This entry was posted in Brasovul de azi, Redactia and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>