Sinaia – trecutul viu

Istoria plina de contraste

Am intrat in casa lui Enescu, compozitorul cel mai renumit din România. Casa lui a fost foarte obisnuita. Nu-ti vine sa crezi ca acolo au avut loc concerte private, unde a asistat regina Maria. Sfârsitul vietii sale a fost trist. Au intrat comunistii si mândria României a trebuit sa-si paraseasca tara natala si sa plece in Franta.

Peles – un palat de contraste

Ansamblul Peles-Pelisor este plin de lux si de semne de modestie. Spre deosebire de Versailles sau Buckingham, Pelisor apare mai modest si mai simplu, construit in stilul secolului al 20-lea, mai functional si mai modern cu folosirea tehnologiei contemporane. L-a gazduit si pe Enescu. Ceea ce inseamna ca regina Maria intr-adevar voia sa împarta palatul ei cu oamenii de arta. Chiar palatul regal Peles nu este atât de mare si nu a gazduit numai cuplul regal, ci si multe familii aristocratice ale României.

 O mare contradictie a ansamblului este ca in ciuda faptului ca era un simbol al clasei ostile lor, comunistii au pastrat amândoua palatele si vointa lui Enescu ca locuinta sa sa fie pastrata ca o casa de odihna a artistilor a fost respectata. Gratie acestui fapt putem sa apreciem arta si arhitectura secolului al 19-lea precum si eforturile familiei regale pentru noua lor tara – România.

In sfârsit ne-am indreptat spre Azuga la crama Halewood unde se intâlnesc trectutul si prezentul. Aici viata a reinceput in acelasi deceniu pentru fabrica si pentru România.

 Enric Centeno, Mina Graber, Barbara Mayer, Vsevolod Samokhvalov

This entry was posted in Redactia and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>