Interviu cu Bridget Kelly, realizat de Javier Bran

INTERVIU –ROMÂNIA, EXEMPLU A MODERNITATII SI TRADITIEI

 Astazi luam un interviu lui Bridget Kelly (20 de ani), o studenta din Indiana (SUA) care participa la editia a 20-ea a cursurilor de limba, cultura si civilizatie româneasca. Ea o sa împarteasca cu noi impresiile sale privind România, precum si Europa.

 Întrebarea – Bine ati venit în România, Bridget. Ati acceptat un interviu în limba româna: De cât timp învatati limba, cu ce program?

Raspunsul – Am început acum un an, vara trecuta, la Universitatea din Indiana. Am avut un program intensiv care cuprindea doua semestre în doua luni. Pe parcursul anului de învatamânt am facut doua cursuri tot la Universitatea din Indiana, iar luna trecuta am învatat în Cluj.

Î – Cum au fost primele zile aici? Se corespunde realitatea tarii cu ceea ce ati învatat despre ea în Indiana?

R – Primele zile în România au fost grele pentru ca am fost foarte obosita din cauza drumului lung din SUA. Am stat în Bucuresti atunci. În Indiana am vazut multe poze si am citit mult despre România; cursurile au fost predate de profesoare native. De aceea aveam o idee destul de precisa.

Î – Pâna la momentul de fata, sederea Dvs. în Brasov v-a mai încurajat sa continuati cu studiile de limba româna? În cazul afirmativ, cum anume?

R – Da, cursurile m-au ajutat sa-mi dau seama ca îmi place sa vorbesc în româna, sa folosesc limba. Înainte n-am vorbit mult. Chiar daca e o limba putin grea, îmi place cum suna.

Î – Contactul direct cu România face parte si din primul contact cu Europa pe care l-ati avut. Dupa parerea Dvs., cum se încadreaza aceasta tara în continent? Care elemente de continuitate si care de ruptura vedeti?

R – Se vede continuitatea, se vad efectele birocratiei europene, de exemplu, în semnele de circulatie (diferite din cele în SUA); sunt si firme europene. Însa România pastreaza mai multe sate, iar multe traditii populare sunt mai visibile aici decât în alte tari din Europa. Ma simt în Europa, dar o Europa deosebita, care infiinteaza un fel nou de modernitate.

 – Multumim pentru amabilitate! Va dorim sa profitati de timpul petrecut la noi si sa mai reveniti!

This entry was posted in Brasovul de azi and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>